Att tänka på när man ska sälja guld

12 juli 2019 jonas olsson
Att tänka på när man ska sälja guld

Har du några gamla smycken du inte längre använder? Behöver du mer pengar i plånboken, och snabbt? Då kanske du har funderat på att sälja lite av ditt gamla guld. Alla vet ju trots allt att guld är värdefullt, och nu för tiden ser man dessutom reklam överallt för företag som kan köpa ditt guld. Att sälja guld är därför ofta en bra idé. Det finns dock ett par saker att tänka på innan du säljer, för att se till att du verkligen får det du förtjänar för guldet.

 

 

Känn till ditt guld

Innan du säljer bör du se till att du verkligen vet vilken sorts guld du har och vad det kan vara värt. Svenskt guld är alltid stämplat med dess karat, men för utländskt guld kan du behöva gå till en guldsmed och be att få ditt guld undersökt. Du bör också reda ut om ditt guld endast kan återanvändas som skrotguld eller om du kan sälja det för återanvändning – ofta får man mer betalt för ett intakt smycke än man får för en klump guld som först måste smidas innan den blir något att ha.

Undersök dina alternativ

Olika företag ger dig olika mycket pengar för guldet. Därför är det viktigt att gå till flera olika företag och kolla vem som ger dig bäst betalt. Kom ihåg att inte bara kolla efter pris per gram – kolla också upp saker som vilka avdrag de olika företagen har, vilka andra tjänster de erbjuder och hur lätt det är att sälja guld hos dem. Allt detta spelar roll inför ditt val. Genom att jämföra olika företag kan du se till att få ut så mycket som möjligt ur din guldaffär. 

 

En rekommendation på ett bra företag att sälja guld hos är Myntkompaniet i Stockholm, vars webbsida du finner här: https://www.saljaguldstockholm.se/ 

 

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?