Ayurvedisk massage

27 februari 2019 Matilda Olsson
Ayurvedisk massage

Massage är ett brett område och det finns nästan lika många olika tekniker som det finns folk som utövar det. Själva ordet massage betyder knåda eller gnida, vilket är själva essensen inom massage och det som är detsamma inom alla massageformer, själva knådandet. Dock skiljer den sig åt i olika kulturer vilket har lett till att det finns bland annat thaimassage, taktil massage och ayurvedisk massage. Den ayurvediska massagen härstammar från Indien och syftar till att behandla både kropp och själ samt till att föryngra den. Den ska bidra till att man känner mer balans i livet och att stärka immunförsvaret, ge nervsystemet mer balans och att främja matsmältningen.

Till skillnad från exempelvis tantramassage, som bygger mycket på kommunikationen mellan mottagaren och den som ger massage, vilket du kan läsa mer om här https://www.tantramassage.se/ så ska den ayurvediska massagen ske i tystnad. Syftet med detta är att man ska kunna koppla av ordentligt, blicka inåt och få en stunds vila. Om man vill gå på en ayurvedisk massage så är rekommendationen att gå flera gånger för att få ett optimalt resultat. Vanligtvis rekommenderas att man går en gång i månaden eller åtminstone varannan eller var tredje månad.

Ayurvedisk massage passar för den som vill ha en lugn och rofylld stund där man bara kan fokusera på att koppla av. En viktig del i den här massagen är oljan, för att greppen ska glida mjukt och varje rörelser spelar roll och har ett syfte. Rörelserna ska vara lugna och ges med svepande rörelser och inte vara hårdhänta på något sätt. Det finns dock olika varianter även inom ayurvedisk massage, vissa med lite hårdare tryck och med olika syften, men samma för alla är att oljan är en så viktig del i det hela. Efter massagen ska man känna sig lugn och avslappnad och känna sinnesro.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?