Basgitarr

17 april 2019 jonas olsson
Basgitarr

Att spela basgitarr är både roligt och coolt. Paul McCartney, Willie Dixon, Gene Simmons, Dee Dee Ramone och Krist Novoselic (Nirvana) är bara ett fåtal exempel på basgitarrister som imponerat med sin talang och varit en otvetydig succé bland fansen.

Det finns massvis med kända tillverkare som lockar med fantastiska basgitarrer. Några giganter på marknaden är bland annat Cort, Fender, Gibson, Godin, Ibanez, Music Man, Peavey, Schetcter, Warwick och Washburn. Några exempel på klassiska modellerna är Fender Precision, Fender Jazz Bass och Gibson EB-3.

Ett instrument brukar ibland innebära en större investering, något som inte alla har råd med. Som tur är finns det en hel del affärer man kan beställa lite billigare varianter av basgitarrer. Så är du inne på att lira dig glad och lycklig ska du definitivt ta dig en titt på nätet och leta efter en sådan affär med förmånliga priser.

Hur spelar man egentligen basgitarr och vad finns det för förstärkare som kan hjälpa en att skapa rätt sound? Det berättar vi lite mer om i nästa stycke.

 

Att spela basgitarr

En basgitarr har längre hals och betydligt tjockare strängar än en vanlig gitarr. Därför får du vara beredd på att använda mer styrka när du spelar den. Det tunga ljudet kommer just från de tjockare strängarna.

Visserligen finns det en del likheter mellan att spela vanlig gitarr och en bas men man kan inte ignorera vissa väsentliga olikheter.

Det går att spela bas med fingrarna, något de flesta gör. Ett plektrum funkar också bra. För basgitarrer finns det speciella förstärkare och effektpedaler. Några bra exempel på effektpedaler är bland annat fuzz, volym, overdrive, chorus, reverb och compression.

Dessa använder du när du vill krydda ditt spelande och ljud. Alla dessa har givetvis sina specifika kännetecken och används ofta i rockmusiken.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?