Byt däcken säkert

23 april 2020 patrick pettersson
Byt däcken säkert

Inför varje sommar- och vintersäsong måste man byta däck på sin bil enligt lagen. Första december till den sista mars är det vinterdäck som gäller då det är vinterväglag. Så fort det finns snö och is eller frost på någon del av vägen måste man ha vinterdäck. Vinterdäck kan vara dubbade eller dubbfria och får användas från den 1 oktober till den 15 april. När dygnstemperaturen är över fem grader är det dags att byta till sommardäck. Enklast är att ta bilen till en däckverkstad och låta dem byta däcken. 

 

Kontrollera mönsterdjupet

Innan man tar bilen till däckverkstaden ska man kontrollera däckens mönsterdjup så att man är säker på att de håller måttet. Vissa verkstäder vill väldigt gärna också sälja nya däck och då är det bra om man själv vet i vilket skick däcken är innan man kommer dit. Annars är det lätt att dras med och så står man där med två uppsättningar sprillans nya däck som man kanske inte alls hade behövt just den säsongen. Men vet man med sig att man behöver nya däck ska man vara noga med att välja en kunnig däckverkstad som kan hjälpa till att hitta rätt däck som är anpassade till bil och körstil. 

 

 

Välj en väletablerad däckverkstad

En skicklig däckverkstad sätter inte däcken åt fel håll och drar åt bultarna ordentligt. De ser till att däcken är ordentligt monterade och har rätt lufttryck innan man kör därifrån. Även hjulinställningen är viktig och påverkar hur bilen uppträder på vägen. Därför är det viktigt vid exempelvis Däckbyte i Ramnäs och på andra orter att man vänder sig till en etablerad och erfaren däckverkstad. En däckverkstad brukar dessutom kunna erbjuda däckhotell, alltså säsongsförvaring av däck. Däck ska förvaras mörkt och svalt och rengöras ordentligt innan de sätts undan. Annars kan gummit påverkas negativt och däcken inte hålla lika länge.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?