Dubbel altandörr som förskönande detalj

06 februari 2021 jonas olsson

Det är något speciellt med dubbla ytterdörrar. Och särskilt ifall man har satsat på en altandörr dubbel i sitt hus. På sommaren är det en lyx att kunna öppna båda altandörrarna och få en närhet till uteplatsen och trädgården, som gör att gränsen mellan ute och inne suddas ut. 

De som satsat på dubbla altandörrar i sovrummet brukar få många avundsjuka suckar från besökare. För tänk att vakna en sommarmorgon och öppna dörrarna medan man sakta mornar sig. Kanske till och med unnar sig en frukost på sängen.  

 

Med olika utformning

Altandörrar brukar oftast ha ett glasat parti, och ibland består hela altandörren enbart av glas. Man kan välja en modell som endast är infattade i lister. Eller så kan man ta en helglasad dörr som har ganska breda kanter och dessutom spröjs av något slag. I båda fallen får man ett rejält ljusinsläpp. Och om man har ett husdjur, som en hund, så brukar de vilja ha en kudde eller fäll framför altandörren. Där ligger de gärna och tittar ut på allt som rör sig. 

 

Material efter smak

Idag finns det altandörrar i en mängd olika material. Man kan välja helt i glas, där glaset kan vara alltifrån vanligt fönsterglas till armerat glas eller något annat starkare glas. Kanske väljer man också ett glas som har en dämpning i sig så att inte inkommande ljus blir allt för skarpt. 

Färgen man använder på lister, spröjs och infattningar är oftast samma som på fönstren. Men man kan också välja en färg som sticker ut. Själva ramen går att få i trä, skivmaterial, metall, plastbaserat eller liknande. Precis som med glaset så väljer man oftast något som passar in med husets fönster. Men det kan också hända att man tar upp ett hål för att sätta in altandörrar när huset funnits ett tag. 

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?