En amerikansk dröm som gick i uppfyllelse

26 juli 2020 jonas olsson

Tänk dig att som ung amerikan i början av 1900-talet behöva arbeta på familjens bondgård mot sin vilja. Det är antagligen helt avgörande för familjens försörjning att alla i familjen hjälper till, och det kan lätt krossa drömmar hos en ung pojke som önskar göra verklighet av sina idéer som ligger långt utanför familjens gård. Det var verkligheten för Henry Ford, sedermera grundare av företaget och biltillverkaren Ford Motor Company. Ford lyckades dock hitta ett sätt där han så småningom kom ifrån bondgårdslivet, som innefattade för mycket arbete i förhållande till resultatet enligt Ford, och inleda en karriär som till slut kulminerade med produktionen av den bilmodell som blivit omåttligt populär.  

 

Få förunnat att vara bilägare 

Företaget grundades 1903 och det skulle dröja fem år, ända till 1908, till dess att den första Ford-modellen var producerad och redo att presenteras för allmänheten. Den modell man då presenterade var den berömda “Model T Ford”. Vid den här tidpunkten var det en extrem lyx att äga en bil, och det var enbart de allra rikaste som hade råd med bilar. Totalt fanns det enbart drygt 200 000 bilar i hela USA, och även Model T Ford var då en lyxvara. En lyxvara som kunde komma upp i knappt 65 kilometer i timmen. 

 

 

En enorm expansion 

I jämförelse med siffran att det enbart fanns 200 000 bilar i USA när Model T Ford såg dagens ljus kan man ta fram siffran 1,7 miljoner. Den senare är nämligen så många Ford-bilar som idag har producerats världen över. Det är enkelt att konstatera att Forden har blivit ofantligt eftertraktad. Delvis tack vare att kostnaderna har hållits nere, samt att man kan få särskild Ford Service i Stockholm, om man nu bor i Stockholm. Många bilverkstäder specialiserar sig på särskilda biltillverkare, och Ford är inget undantag. Det är för många kunder en trygghet när man köper bil.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?