En personlig assistent är ett bra stöd

13 juli 2019 jonas olsson
En personlig assistent är ett bra stöd

På promenaden ser man ofta en funktionshindrad person i permobil, och en annan person, en personlig assistent, som går jämte och småpratar vänligt. I livsmedelsaffären är det likadant, där en äldre dam själv får välja vilken korv eller köttbit hon vill ha till lunch. Hon diskuterar priser och varors utgångsdatum med sin personliga assistent. Känslan av att vara med i livet, träffa andra människor, kanske bara komma ut i solskenet en stund, betyder mycket för en person som är funktionshindrad, så att man kan leva ett så normalt liv som möjligt.

 

 

Viktiga funktioner för en personlig assistent

Personlig assistent är ett hedersuppdrag. Som en förlängning av en annan persons förmåga att kunna klara sig själv, är assistenten delaktig i alla vardagliga göromål. Man får också privata förtroenden och inblick i en annan människas tillvaro. Förutom självklara arbetsuppgifter som hjälp med matlagning, personlig hygien, omvårdnad och ett trevligt bemötande, följer en personlig assistent också med på fritidsaktiviteter och hobbyer. Man ska kunna gå och fika, titta på en fotbollsmatch eller gå på bio även om man är funktionshindrad. Med en personlig assistent får man också stöd med att kommunicera med andra, så att relationer med både släktingar och myndigheter fungerar bättre.

 

Personkemin är viktigast

Man behöver inte alltid vara utbildad undersköterska för att kunna bli personlig assistent, även om det behövs i vissa fall. Det viktigaste är att visa förståelse, empati och hänsyn. Även viljan att göra det där lilla extra för en annan människa, att se vad det finns för behov, är viktiga faktorer för att jobbet blir utfört med god kvalitet. Kommunen är en stor arbetsgivare, men det finns också privata aktörer som anställer personliga assistenter. Ibland behövs assistenten bara under en tid, t.ex. vid tillfrisknande efter en svår olycka. När hjälpbehovet försvinner, går assistenten vidare till ett nytt uppdrag. Man jobbar så länge det behövs.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?