En sparkcykel är rolig och hjälper barn att utveckla förmågor såsom balans och grovmotorik

09 februari 2022 Cecilia Olsson

editorial

Det är viktigt för barn att träna upp balansen eftersom det minskar risken för att de ramlar och slår sig. Bra balans gör även att de kan ägna sig åt roliga aktiviteter som kräver det redan från tidig ålder, det kan till exempel handla om att cykla eller dansa.

Med en sparkcykel kan barnet träna upp balansen och andra förmågor, samtidigt som de har väldigt roligt. Sparkcyklar är nästan omåttligt populära bland barn då de älskar att svischa fram på dem och kanske till och med försöka sig på ett litet trick.

Barn kan börja träna på sparkcykel i tidig ålder

Redan från 2-års ålder kan barnet börja använda en sparkcykel. Vissa kan såklart börja tidigare och andra senare, det beror på barnets förutsättningar och intresse för sparkcykeln, men det brukar man kunna märka som förälder. För de allra minsta så finns det små, stabila och enkla sparkcyklar som är en bra början för den som vill testa sig fram. 

Sparkcykel barn

När barnet tränat upp balansen och motoriken tillräckligt så kan det vara läge för en vanlig sparkcykel. Dessa kan vara rekommenderade till barn i 5-års åldern, men även här får man se till sitt barns förmågor. Hos Lekakademin hittar man sparkcykel barn till alla åldrar.

Vilken storlek ska man välja på sparkcykel?

Storleken är avgörande för att barnet lätt och bekvämt ska kunna ta sig framåt på sparkcykeln, så det är inte bra om den är allt för stor eller för liten. Styret på sparkcykeln bör vara i lagom höjd för att barnet bekvämt ska kunna hålla i det med armarna böjda i en 90-gradig vinkel. Detta är dock en rekommendation då vissa barn föredrar att ha styret lite högre eller lägre.

Många sparkcyklar erbjuder dock möjligheten att justera höjden på styret, så att barnet kan testa sig fram och hitta det som känns bäst.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?