Guide till Rysslandsvisum

03 juli 2019 jonas olsson
Guide till Rysslandsvisum

Ryssland kräver likt många andra länder ett giltigt visum vid inträde. Att skaffa detta visum kan dock vara ganska krångligt, särskilt med tanke på hur många olika sorters visum det finns och hur långt i förväg man måste ansöka – tre hela månader!

 

Olika typer av visum

Det finns sju olika sorters visum till Ryssland: turistvisum, besöksvisum, affärsvisum, arbetsvisum, studentvisum, transitvisum och familjevisum. Vilket visum man ska ansöka om beror på vad syftet med ens resa är. De flesta visumtypers namn förklarar sig själva, men som med allt i livet finns det  undantag. Till exempel kan det vara lätt att blanda ihop turistvisum och besöksvisum; turistvisum är för den som ska åka på semester i Ryssland och bo på hotell/vandrarhem medan besöksvisum är för den som ska åka för att besöka t.ex. släkt eller vänner (och alltså inte kommer bo på ett hotell, utan hemma hos någon som redan bor i landet). 

Krav för visum

För att få ett visum behöver man inte bara ansöka i god tid utan även uppfylla vissa krav. Oavsett vilket visum man söker behöver man ett giltigt pass, ett nytaget passfoto, en i Ryssland giltig reseförsäkring och en ifylld blankett. Beroende på visumtyp kan en ansökan även behöva ytterligare uppgifter, oftast i form av information om destination och/eller resväg. Om man ska skaffa ett arbets- eller studentvisum behöver man även bevisa (genom ett läkarbesök max tre månader innan ansökan) att man inte är smittad med HIV.

 

Hjälp med ansökan

Det kan vara ganska jobbigt att ansöka om visum. Ska man göra det själv måste man hålla koll på en himla massa information och fylla i blanketter som man kanske inte själv förstår. Därför finns det företag, till exempel Rysslandsresor, som hjälper en att ansöka om visum till Ryssland. Dessa företag behöver endast pass och passfoto, och hanterar resten av ansökan – visumtyp, blanketter, försäkring, etc. – åt dig.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?