Hjärtat slår när jakten drar igång

06 januari 2021 Mikael Barani

När solen skiner och det är några minusgrader därute, ja det är då man ska ge sig av ut till skogen. Finns det något bättre än att gå ut i kylan med lite kaffe i ryggsäcken och många oplanerade timmar framför sig?

Ja, det skulle kanske vara om man var på väg ut på jakt. För plötsligt har man ett uppdrag – att komma hem med ett mat till sig själv och sin familj.

En upplevelse i sig

Nu handlar inte allt jakt om att man faktiskt lyckas fälla något. Istället så är det en möjlighet att knyta an till en tradition som sträcker sig hundratusentals år tillbaka i tiden – att leva av det som jorden har att ge.

För även om det såklart är trevligt att komma tillbaka med något som man kan tillaga och äta så är jakten också en möjlighet till att ta sig ur civilisationen. Att förlita sig på sinna sinnen, sitt vapen och sitt eventuella jaktsällskap. Det finns något enkelt och primitivt i hela upplägget.

För när världen i övrigt verkar snurra allt fortare så är jakten fortfarande ett sätt att vara en del av det som vi ”alltid” har gjort. Trots att tekniken såklart också har gjort sitt intåg i jakten så finns det regler som ser till att hålla det hela på en nivå där djuret har en väldigt god chans att komma undan. 

Det handlar helt enkelt om att hålla det hela rättvist.

Dessutom har jakt ett annat syfte som många kanske inte tänker på. För vill vi bo bekvämt i våra städer så behöver vi se till att hålla övriga djur i schack. 

Kanske låter det inte så trevligt, men föreställ dig hur det skulle se ut ute på bilvägarna om viltet fick leva utan människor som jagade dem. Antalet djur som irrade ut på vägbanan, och orsakade olyckor, skulle gissningsvis öka rejält.

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?