Redovisningens nervösa ansikte 

21 juli 2020 patrick pettersson

Du har varit nervös i flera dagar. I natt kunde du inte sova ordentligt vilket innebär att du är tröttare än tröttast idag. Du visste att dagen skulle komma men det har varit omöjligt att förbereda Dig mentalt. Du vet exakt vad det är du ska säga och berätta, men orden och kroppen kommer protestera under samtliga minuter som du ska tala. Du sitter längst bak i klassrummet. När läraren ropar upp ditt namn och berättar att det är din tur stiger paniken. Benen är som spaghetti och du börjar stamma. Du våndas. Det är nämligen dags för redovisning. 

 

Ekonomiska redovisningskrav i föreningar 

De flesta kan nog på ett eller annat sätt relatera till ångesten av att stå framför sin klass och redovisa. Att redovisa betyder att man visar upp ett resultat av någonting inför relevanta åhörare, allmänheten eller medlemmar. En annan slags redovisning än den i klassrummet är när till exempel ett företag, en verksamhet eller en förening ska redovisa det ekonomiska resultatet det gångna året och hur man ligger till i balansräkningarna. Med dagens föreningsdemokrati har alltid en förenings medlemmar full insyn i det ekonomiska utslaget och varför det blivit som det blivit.  

 

Inte alltid kul – men ett måste 

Man kan bara föreställa sig ångesten hos de styrelsemedlemmar hos fotbollsklubben Tyresö FF när styrelsen skulle visa det ekonomiska resultatet 2014. När man hade redovisning i Tyresö FF:s klubblokaler var man nämligen tvungna att presentera oerhört mörka siffror som sedermera slutade med att damsektionen gick i konkurs. Detta trots extremt framgångsrika år då man året innan hade nått finalspel i Uefa Women’s Champions League 2013/2014 och dessförinnan blivit svenska mästare. Att styrelsen i Tyresö, likt eleven i skolbänken, var nervösa över den redovisningen och hade spaghettiben är nog ingen överdrift. Men likväl är det någonting som man måste ta sig igenom.  

 

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?