Såhär fungerar sjukförsäkringen för pensionärer

13 december 2022 Julia Zsiga

Som pensionär kan det vara viktigt att ha en sjukförsäkring för att skydda sig mot höga sjukvårdskostnader och ekonomisk förlust om man blir sjuk. Men hur fungerar egentligen sjukförsäkringen för pensionärer? I denna artikel går vi igenom vad du behöver veta om sjukförsäkringen som pensionär.

Sjukförsäkring för pensionärer – vad gäller?

Som pensionär har du rätt till sjukförsäkring precis som när du arbetade. Du betalar inte längre inkomstbaserade sjukförsäkringsavgifter, men du betalar istället en högre avgift för sjukvårdsförsäkringen som finns inom din hemförsäkring. Om du har en privat sjukförsäkring kan den också täcka sjukvårdskostnader som inte täcks av den allmänna sjukförsäkringen.

image

Vad täcker sjukförsäkringen för pensionärer?

Den allmänna sjukförsäkringen täcker sjukvårdskostnader som läkemedel, vård på sjukhus, specialistvård och tandvård. Dock finns det vissa begränsningar och sjukvårdskostnader som inte täcks, exempelvis vissa tandvårdskostnader och alternativmedicin. Därför kan det vara en god idé att teckna en privat sjukförsäkring som komplement till den allmänna sjukförsäkringen. En privat sjukförsäkring kan täcka exempelvis mediciner som inte ingår i det allmänna läkemedelsförmånen.

Vilken sjukförsäkring ska man välja som pensionär?

Som pensionär kan det vara svårt att välja vilken sjukförsäkring man ska ha. Det beror på vilken typ av vård man behöver och hur mycket man vill betala för sjukförsäkringen. En del väljer att ha både en allmän sjukförsäkring och en privat sjukförsäkring för att få ett mer omfattande skydd. Det kan också vara bra att kolla upp vilka sjukvårdsförsäkringar som ingår i hemförsäkringen.

Så ansöker du om sjukförsäkring som pensionär

Om du inte har en sjukförsäkring kan du ansöka om en genom Försäkringskassan. Det gäller både om du vill ha en allmän sjukförsäkring och om du vill ansöka om sjukförsäkring som pensionär. För att ansöka om sjukförsäkring som pensionär behöver du skicka in en ansökan till Försäkringskassan. Ansökan kan du göra online eller genom att fylla i en blankett och skicka in per post. Det är också viktigt att ha koll på vilka försäkringar som ingår i hemförsäkringen och att kontakta försäkringsbolaget för att teckna en sjukvårdsförsäkring om man önskar ett utökat skydd.

Läs mer på: https://www.afaforsakring.se/privatperson/sjukforsakring/las-mer-och-anmal

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?