Se om du har drabbats av svartmögel

17 juli 2019 Jenny Olsson
Se om du har drabbats av svartmögel

Svartmögel kan vara förrädiskt. Det kan vara svårt att upptäcka och misstänker man inte eller får symptom som beror på möglet men som man inte härrör till det kan det at tid innan man upptäcker det. 

Det är bra att med jämna mellanrum göra en liten genomgång hemma. Man kan gärna undersöka områden som är extra utsatta för fukt, som i källare, badrummet eller på innertaket på vinden. Men mögel kan egentligen uppkomma lite var som helst om det på något sätt tillkommer fukt. Svartmögel trivs nämligen bra i fuktiga miljöer och frodas där.

Om man ska köpa ett nytt hus ska man alltid vara noggrann med att undersöka om det finns fuktskador. Även om det inte finns mögel där än kan det lätt bli om det finns fukt. Fukt kan orsakas av flera orsaker och ofta beror det på olämpliga levnadsvanor, problem med själva byggnadskonstruktionen eller vattenskador. 

Mögel luktar inte alltid och om det inte gör det är det också svårt att upptäcka det men man kan hålla utkik efter gröna, bruna eller svarta fläckar eller märken i taket, golvet eller på väggarna.  Mögelsvamparna friger både sporer och ofta giftiga, mikroskopiska partiklar i luften som vi andas in. Det kan orsaka huvudvärk, andningssvårigheter, trötthet och andra allergiliknande symptom. Det kan också permanenta allergier och astma och även hösnuva. Om du märker av ett eller flera av dessa symptom som uppträder i hemmet och som varar under en tid kan det vara svartmögel som är orsaken till det.

 

 

Hos webbshoppen Mögel-test.se finns ett stort urval av tester för mögel och här kan man handla både som privatperson och som professionell rådgivare. Om man misstänker att man har mögel i sitt hem är det bra att köpa test för det så snart som möjligt. Det är inte speciellt dyrt att köpa tester av den här typen och den här webbshoppen har dessutom lägsta pris garanti vilket gör att om man hittar ett test billigare någon annanstans så matchar dom det priset. 

 

 

 

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?