Tandställning – Räta ut leendet ochboosta självförtroendet

02 juli 2023 wsn tutorial

editorial

Att ha raka tänder är något som många drömmer om. Ett leende med raka tänder ger inte bara ett estetiskt vackrare utseende, det kan också ha en positiv inverkan på självkänsla och självförtroende. En vanlig metod för att korrigera sneda tänder är att använda en tandställning.

Vad är en tandställning?

En tandställning, eller orthodontisk apparatur som det även kallas, är en anordning som används för att korrigera sneda tänder och felaktiga bett. Tandställningar kan bestå av olika delar, vanligtvis metaller, som placeras på tänderna och sedan justeras för att räta ut dem med tiden.

Det är vanligt att använda tandställning under tonåren då tänderna fortfarande är formbara. Tandställningen gör att tänderna flyttas gradvis till önskat läge genom regelbundna justeringar hos en ortodontist eller tandläkare.

Fördelar med tandställning

Förutom att ge ett vackrare leende finns det många andra fördelar med att använda tandställning:

  1. Korrigering av bettproblem: Tandställningen kan hjälpa till att rätta till bettproblem som under- eller överbett, korsbett eller öppet bett.
  1. Förbättrad tuggförmåga: Om tänderna är sneda eller inte biter i varandra som de ska kan det påverka tuggförmågan. Genom att räta ut tänderna kan man förbättra tuggförmågan och därmed också matsmältningen.
  1. Förhindra tandlossning och tandråte: Sneda tänder kan orsaka svårigheter att hålla rent mellan tänderna, vilket kan leda till tandlossning och tandråte. Genom att räta ut tänderna minskar man risken för dessa problem.
  1. Förbättrad uttal: Vissa bettproblem kan påverka uttalet av vissa ljud, som exempelvis när man uttalar ”s” eller ”r”. Genom att korrigera bettproblemen kan man också förbättra uttalet.

Olika typer av tandställningar

Det finns flera olika typer av tandställningar att välja mellan, beroende på individuella behov och önskemål:

  • Traditionell tandställning: Den traditionella tandställningen består av metallfästen som fästs på tänderna och sedan kopplas samman med en ståltråd. Denna typ av tandställning är effektiv och ger oftast tydliga resultat.
  • Keramiska tandställningar: Denna typ av tandställning är tillverkad av genomskinlig eller tandfärgad keramik, vilket gör den mer diskret än den traditionella tandställningen. Dock är den något mer skör och kan vara dyrare än den traditionella tandställningen.
  • Invisalign: Invisalign är en transparent tandställning som består av skräddarsydda, avtagbara plastskenor. Skensystemet är osynligt och erbjuder en bekväm och flexibel lösning för att räta ut tänderna.

Hur får man en tandställning?

För att få en tandställning behöver man först och främst besöka en ortodontist eller tandläkare för en undersökning. Därefter planerar ortodontisten eller tandläkaren behandlingen och diskuterar vilken typ av tandställning som är bäst för dig.

Installationen av tandställningen kan vara lite obehaglig i början då man inte är van vid att ha något på tänderna. Det kan även ta ett tag att vänja sig vid att äta och prata med tandställningen. Men efter några veckor blir man van vid den och det blir en naturlig del av vardagen.

Rekommenderad tandläkare för tandställning

Om du är intresserad av att få en tandställning rekommenderar vi All About Smiles. All About Smiles är en klinik specialiserad på tandreglering och de erbjuder flera olika typer av tandställningar för att passa just dina behov. Besök deras hemsida för mer information och boka en tid för en konsultation.

Tandställning kan vara det första steget mot ett vackrare leende och ett ökat självförtroende, så varför vänta? Kontakta All About Smiles idag och ta första steget mot att få ditt drömleende.

Source: https://allaboutsmiles.se/tandstallning/

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?