Vårda dina böcker som skatter

02 oktober 2019 Mikael Barani
Vårda dina böcker som skatter

Ibland dyker det upp reklam på de sociala medierna över hur många böcker som framgångsrika personer läser. En väldans massa, är väl slutsatsen som man kan dra utifrån dessa reklamsnuttar.
Med tanke på att unga idag läser allt färre böcker, innebär det då att de kommer att bli mindre framgångsrika än de äldre generationerna?

Nä riktigt enkelt är det väl inte. Men det ligger säkert en hel del i detta. Att läsa böcker, fysiska böcker, är ändå något alldeles speciellt. Det går inte att jämföra med hur det känns att läsa på en mobil eller läsplatta. Det är helt enkelt en annan känsla när man sitter med en bok.

Mycket beror troligtvis på kontexten. Med mobiler och läsplattor så har vi alltid tillgång till att trycka oss vidare till något annat om vi tröttnar. En bok fungerar ju inte alls på det sättet.
Visst kan du alltid lägga ifrån dig en given bok och välja en annan, men det är ändå sällan man gör det. Ofta har man börjat läsa en bok för att den väckte något i en, en nyfikenhet och/eller ett intresse. Man binder upp sig mentalt på att läsa ut hela verket.

En fysisk bok skapar helt enkelt en relation mellan läsare och papperssidorna som inte går att duplicera. 

Därför är vi också rädda om de böcker som verkligen betyder något för oss. Mobiler och läsplattor ersätter vi, men en riktigt speciell bok vill vi ha kvar. Kanske för att läsa igen, eller ge i arv till någon. För att förlänga livet på en bok, eller reparera den så är det alltid bra att kika in på http://rybrantsbokbinderi.se/

En riktigt bra bok, oavsett om det är skönlitteratur eller facklitteratur, är värd att hålla vid liv för framtida generationer.
Kanske kommer just den där boken som du tycker är speciell även ha samma effekt på ditt barnbarn?

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?