Dyra uppvärmningskostnader? Satsa på värmepumpar

31 maj 2021 jonas olsson

Sverige bjuder på fyra olika årstider, av vilka tre – ibland fyra – är så pass kalla att någon form av uppvärmning behövs i hus och stugor. När snålblåsten viner utanför fönstret och regn eller snö vräker ned är det skönt att kunna kura ihop sig i värmen inomhus. 

Det finns flera olika uppvärmningsmetoder att välja mellan. Direktverkande el med radiatorer, vedeldad kamin, bergvärme, jordvärme och vattenburen golvvärme är några av de alternativ som finns. Värmepumpar är ytterligare en metod

Med tanke på hur stor del av året svenska hus behöver värmas upp är det viktigt att ha en värmekälla som ger så låga kostnader som möjligt. Många är de husägare som drabbats av skyhöga räkningar för uppvärmning under årets kallaste månader. Det är ingen rolig kostnad – speciellt inte när den går att undvika genom att byta till annan uppvärmning. 

 

Värmepumpar är prisvärda och effektiva

Bergvärme har de senaste decennierna stigit i popularitet eftersom det är den uppvärmningsmetod som ger allra lägst förbrukningskostnader. Att installera det är däremot ingen billig historia. Tvärtom. 

Ofta landar kostnaden för att borra efter bergvärme och installera systemet på ett par hundra tusen kronor. Något de flesta måste ta banklån för att ha råd med. Med en dyr ränta på lånet är det med andra ord inte säkert att månadskostnaden blir så mycket billigare iallafall. 

Värmepumpar är ett utmärkt alternativ för dig som vill sänka dina kostnader för uppvärmning utan att behöva öka på bostadslånet eller spara i ett decennium eller två. En luftvärmepump kostar en bråkdel av vad bergvärme gör, men ger betydligt lägre förbrukningskostnader än till exempel direktverkande el. 

Förr var värmepumpar mindre populära då aggregaten var ganska stora och blev missprydande på fasaden. Mycket har dock hänt med produktutvecklingen på senare år. Idag finns moderna värmepumpar i slimmad design som tar betydligt mindre plats och är mer diskreta. 

Fler nyheter

14 november 2022

Vad är en arborist?